Papa leert coachen deel 3

Coachen

​Ik vind automatismen echt handig! Zo draai ik zonder na te denken de deur op slot als ik wegga. De afgelopen jaren heb ik veel automatismen in mijn systeem ingeslepen. Heel goed, maar ik heb steeds meer moeite om bepaalde gewoontes te veranderen. Het vaderschap heeft mij de laatste jaren daarom vaak op de proef gesteld. Ik dacht dat veranderen van het gedrag van de jongens een stuk makkelijker was. Om ze te veranderen, moet ik ze goed coachen.

Om de jongens te veranderen heb ik denk ik wel drie mensenlevens de tijd nodig. Zelfs voor de simpelste veranderingen! Misschien moet ik mij meer aan de volgende drie voorwaarden houden:

  1. Kunnen ze veranderen
  2. Hebben ze de wil om te veranderen
  3. Zijn ze klaar om te veranderen

Kunnen ze veranderen
Ik moet eerst afvragen of de jongens zelf het besef hebben dat ze kunnen veranderen. Vaak ligt dat aan het zelfvertrouwen. Ik hoor de jongens vaak genoeg zeggen: ”Ik kan dat niet!”.  Ik kom dan vaak met het antwoord: ”Tuurlijk kan je dat wel!”. Dat is natuurlijk niet veel voor ze om op te bouwen. Nee, ik moet het geloof creëren dat ze achter de gevonden oplossing staan. Het mooist is als ze zelf met de oplossing komen. En dan heel enthousiast reageren op de gevonden oplossing!

Hoe zit het met die andere twee voorwaarden? Volg de link.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *