Het raadsel van papa zijn voornaam

Vraagteken

​Sinds 2008 heet ik niet alleen ”Chan”, maar ook ”Papa”. Hier moest ik even aan wennen, zeker op straat. Als een kindje ”Papa” zei, dan draaide ik automatisch mijn hoofd om. De jongens hadden dit door en drie jaar geleden begonnen ze mij ”Papa’tje” te noemen. Thuis heet ik dan ook ”Papa’tje” of ”Papa” en dat voelt goed.

Eigenlijk heet ik niet Chan
Van de week kregen we het aan tafel over mijn voornaam. Dit gesprek zorgde ervoor dat mijn naam weer een verandering onderging, ik werd ”Papa Chan” genoemd. Dat was niet de bedoeling, want ik vond het gek klinken. De jongens zette ”Papa” voor Chan, omdat ze medelijden met mij hadden. Ze vonden mijn voornaam namelijk te kort. Zeker in vergelijking met hun voornaam, want zij hadden wel twee voornamen. Ik lachte heel hard en vertelde nogmaals dat Chan mijn roepnaam was en ik eigenlijk Chandrakant heet.

Lachen hoor zo lange naam
​Dat had ik niet moeten vertellen, want de jongens lagen dubbel van het lachen. Diego riep: “Chan de raketman!” en dat zorgde voor de nodige tranen en volgende lachsalvo’s. Eenmaal bijgekomen van het lachen, vonden de jongens mijn naam toch wel indrukwekkend. Ik had niet één of twee voornamen, maar wel drie. Chan, Dra en Kant, maar ”Kant” was een gekke voornaam. Na al het gelach en de uitleg verlangde ik weer terug om ”Papa” genoemd te worden.

Waarom de roepnaam
Mijn voornaam bleef de jongens intrigeren. Ze wisten dat ik geen Nederlandse naam had, omdat ik uit India kwam. Ze vonden het wel vreemd dat mijn ouders er Chan van hadden gemaakt. Ze vroegen of dit met de adoptie te maken had. Ik wist zelf niet waarom dit was gebeurd, maar bij mij was blijven hangen dat Chandrakant een groot nadeel had. Als ik vroeger buiten aan het spelen was en ik naar binnen moest, riepen mijn ouders mijn voornaam. Voordat ze mijn voornaam helemaal hadden uitgesproken was ik alweer uit het gehoorveld verdwenen. Vanaf dat moment noemden ze mij “Chan”.

De jongens vonden deze uitleg te moeilijk en waren de weg kwijt. Ze veranderde na de uitleg mijn naam weer terug in ”Papa” en dat voelde weer goed en als vanouds.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *