Papa, doe je wel aan de financiële opvoeding?

Zwerver

De jongens hebben een luxe leventje. Alles wat ze willen, kunnen ze krijgen. Ze hebben een goede gevulde spaarpot, armoede kennen ze niet. Toch ging het van de week over armoede. We reden namelijk langs een poster met daarop een oude man. De jongens lagen helemaal dubbel. Ik vertelde dat ze niet moesten lachen om de man, want hij vroeg om aandacht. De man had namelijk geen huis en leefde in armoede op straat.

Hoe word je zwerver?
Het intrigeerde de jongens. Waarom had deze man geen huis en zwerfde hij op straat, papa? Ik gaf aan dat de man te weinig geld had om een huis te betalen. Vaak komt het doordat de man geen werk heeft . Een andere reden kan zijn dat de man niet met geld om kan gaan. Met de poster vragen ze hulp voor de daklozen. De jongens waren stil op de achterbank, want daar moesten ze over nadenken.

De jongens zien het probleem niet
Een zwerver vinden ze eng en de jongens willen daarom niet dakloos worden. Ze vroegen hoe ze voorkomen om in armoede te geraken? Ik gaf aan dat ze goed met hun geld moesten omgaan. De jongens glunderden, want met geld konden ze omgaan. Ze sparen en kopen alleen in de grote vakanties iets van hun spaargeld. Eén of twee keer je spaarpot legen, dat is papa zijn regel. 


Spaarvarken

Een financiële opvoeding begint al jong
Ik begon ineens over mijn eigen regel te twijfelen. Is op gezette tijden een spaarpot legen wel goed? Moeten ze dat zelf niet bepalen en fouten maken, want van fouten leer je.  Het Nibud stimuleert dat kinderen van jongs af aan met geld leren om te gaan, want dan komen ze later minder vaak in financiële problemen. De twijfel over de regel werd nog groter na het zien van fragmenten uit het programma “Arm in Nederland? Eigen schuld!” . De jongens mogen niet in armoede leven en het komt juist nu vaker voor. Een goede financiële opvoeding is daarom des te belangrijk.

Sinds gisteren heb ik de regel veranderd. De jongens mogen zelf bepalen wanneer ze hun zakgeld uitgeven, maar op is op. Dat een poster op straat papa op het goede spoor zet. Hopelijk gaat het met de oude man poster ook beter dankzij de poster.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *