Hoe papa en jongens thuis zwemslagen verbeteren

Zwemmen

Mogen Joshua en Diego afzwemmen voor hun zwemvaardigheid diploma? Volgende week krijgen ze het verlossende antwoord te horen. Het hielp niet mee dat de jongens drie van de vier laatste lessen verstek moesten laten gaan. Beide hadden problemen met hun oren en mochten niet zwemmen. Gelukkig konden we thuis de zwemslagen oefenen!

Die verrekte zwemslagen
Dat was ook nodig, want de zwemjuffrouw gaf aan dat Joshua zijn vlinderslag moest verbeteren om zwemvaardigheid 3 binnen te halen. Diego moest de samengestelde rugslag verbeteren om zwemvaardigheid 1 te halen. Diego had wat deze papa betreft de moeilijkste opgave, want de samengestelde rugslag kende ik niet.

Iedere dag 2 minuten thuis oefenen
Om de zwemslagen onder de knie te krijgen, hebben we vorige week Youtube opgestart. Bij zwemdiploma C kwam ik er namelijk achter hoe snel Diego na het zien van een Youtube filmpje en wat aanwijzigingen een zwemvaardigheid aanleert. Op de zaterdag zwemles was zijn ademhaling bij de borstcrawl nog verkeerd en mocht hij niet afzwemmen. Na op zondag met hem een filmpje te hebben bekeken, 5 minuten op de bank te oefenen en dit maandag en dinsdag 2 minuten te herhalen, constateerde de zwemjuffrouw op woensdag dat hij de borstcrawl goed kon. Op zaterdag mocht hij alsnog afzwemmen voor zijn zwemdiploma C.

Youtube, voordoen en oefenen
Vorige week heb ik daarom met Joshua gekeken naar een Youtube filmpje over de vlinderslag. Joshua probeerde de vlinderslag na te doen, maar hij had moeite met het ritme. Ik pakte daarom zijn benen vast om het ritme van het filmpje aan te geven en het ging direct beter. Voor de juiste insteek pakte ik zijn armen vast en na 10 minuten zag zijn vlinderslag er goed uit. Voor Diego deed ik hetzelfde met de samengestelde rugslag en 10 minuten later was die slag ook onder controle. De jongens oefenden daarna de zwemslagen iedere dag 2 minuten op de bank of mijn bed geoefend. Afgelopen zaterdag zagen de slagen er een stuk beter uit.

Van de week gaan we deze zwemslagen thuis iedere dag twee minuten oefenen en hopelijk zijn zwemslagen dan goed genoeg om volgende week zaterdag het verlossende afzwem kaartje te bemachtigen!

Oefenen in het zwembad kan natuurlijk ook, alleen wilde ik de jongens hun oren laten rusten. Voor zwemdiploma A gingen we vaak vrijzwemmen om vooral te spelen, maar ook om 5 minuten te oefenen met het gat.


2 thoughts on “Hoe papa en jongens thuis zwemslagen verbeteren”

  1. Wat een slimme oplossing! Had ik dit maar geweten, had een paar oververhitte middagen langs de rand gescheeld 🙂

    Veel succes met zwemmen, hoop ook dat ze snel mogen afzwemmen.

    1. Dank je Merel. Gelukkig deden de jongens een turbocursus voor diploma A en hadden ze deze binnen 6 maanden binnen. Dus loop ik nog geen eens drie jaar rond in het zwembad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *