Verslag: Clubkampioenschappen Judo

judo
Clubkampioenschappen zijn spannend én zeker als je voor het eerst meedoet. De jongens hadden afgelopen zondag hun vuurdoop, de clubkampioenschappen op de judo club. Van te voren droomde beide jongens van de beker, gingen ze hun droom ook werkelijkheid maken?

De verwachtingen temperen
Ik dacht zelf dat clubkampioen worden een mission impossible was voor de jongen. Joshua had namelijk twee weken geleden drie van zijn vier wedstrijden verloren tijdens een toernooi. Daarvan verloor hij er drie kansloos. Diego had op hetzelfde toernooi wel alle vier de partijen gewonnen, maar nu moest hij het opnemen tegen zijn maatjes. En in de training doen ze niet onder voor elkaar. Wie niet oplet verliest en Diego is snel afgeleid. De grote vraag was dan ook wie de beste concentratie had. Van te voren probeerde ik de verwachtingen een beetje te temperen. Zeg maar damage control voor na de clubkampioenschappen.

Ippon, ippon en nog eens ippon
Alleen bleek dat niet nodig te zijn. Zowel Joshua als Diego begonnen beide met twee winstpartijen én nog met het hoogste punt ook, een ippon. Diego leek wel een roofdier die op zijn prooi dook. De derde partij van Joshua verliep niet goed. Zonder dat hij het doorhad verloor Joshua zijn wedstrijd met een ippon. Ik probeerde hem te steunen door mijn duim op te steken, want hij deed zijn best. Diego ging ondertussen verder met zijn ippon gala en won ook de rest van zijn partijen. Het regende sowieso ippons op het clubkampioenschap en er zaten hele mooie worpen bij.


De finale ronden
Joshua won zijn laatste twee wedstrijden met een ippon. De uitslag werd bekend gemaakt en beide hadden hun klasse gewonnen. Ze mochten meedoen in de grote finale voor het clubkampioenschap. Voor Diego was die finaleronde helaas een deceptie. De jongens waren iets te groot en te sterk voor hem.  Zijn wedstrijden waren binnen een minuut afgelopen. Bij Joshua was het spannend. Zijn eerste wedstrijd verloor hij net. De jongen tegen wie hij moest werd zelfs bijna gediskwalificeerd vanwege verkeerd afhouden. Hij had al drie straffen, maar de jongen had geluk dat de wedstrijd net op tijd eindige. De laatste wedstrijd won Joshua in de verlenging, maar het was net niet genoeg.

Ik was hartstikke trots op ze, en ik stond bij de uitreiking hard te klappen en veel foto’s te nemen. Beide hadden hun klasse gewonnen en ging met een gouden medaille naar huis. Toch waren de jongens niet tevreden, het kostten hun een paar uur om te genieten van de medaille. Ik vroeg mij af van wie ze die winnaarsmentaliteit hadden, in ieder geval niet van mij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *