Review: Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’

Koeken

Van de geur die in een bakkerij hangt ga ik watertanden. Dit is een familietrekje en het Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’ in Medemblik leek ons daarom een leuke uitstapje om met de familie te ondernemen. Dit is onze review van het Bakkerijmuseum.

We rijden zo het Bakkerijmuseum voorbij
Na een autorit van bijna anderhalf uur kwamen we in Medemblik aan. Voor iemand uit de randstad is Medemblik een pittoresk stadje. Voordat ik het door heb, rijd ik het Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’ voorbij. Aangezien aan de Nieuwstraat een blauwe zone is en deze maar anderhalf uur geldig is, rijd ik door om buiten de blauwe zone te parkeren. Anderhalf uur is te kort voor ons om een museum te bezoeken. Na een mooie parkeerplek te hebben gevonden, lopen we naar het Bakkerijmuseum.

Het Bakkerijmuseum verspreid een heerlijke geur
Het Bakkerijmuseum doet mij denken aan de Donald Duck. In diverse stripverhalen wordt Donald namelijk verleidt door de geur van Oma Duck haar zelf gebakken appeltaart. De geur zorgt ervoor dat Donald opgetild wordt en van de woonkamer naar de keuken waar de appeltaart staat zweeft. Wanneer je langs het Bakkerijmuseum loopt, zorgt de geur van versgebakken koekjes ervoor dat je zonder het door hebt het museum binnenloopt.


chocolade

Een prettig ontvangst
Binnen lijkt het net of op een tijdsreis zijn geweest. We staan in een kleine winkel die koekjes, oud hollandse snoepjes en bonbons verkopen. Voordat we ook maar kunnen denken dat we op de verkeerde plek zijn, worden we hartelijk ontvangen in het Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’ . Vanuit de winkel lopen we door naar achter waar een oude bakker gezellig gevulde koeken aan het bakken is. We kijken watertandend mee hoe de bakker de koeken fabriceert en uitleg erbij geeft.

Chocolade is het hoogtepunt van het museum
Naast de bakker zijn er allemaal oude machines en mallen te zien waarmee de koekjes worden gemaakt. Al snel voert onze weg naar boven waar de jongens een muffin met wat marsepein, glazuur en snoepje in een bloem kunnen transformeren. De jongens zijn in 5 minuten klaar en we vervolgen onze weg naar de chocolade. Voor onze familie het hoogtepunt van het museum. Een patissier vertelt over de chocolade en laat zien hoe hij bonbons maakt. Het belangrijkste voor de jongens, ze mogen echte chocolade proeven.

Conclusie
De chocolade is zo lekker dat we in het winkeltje beneden wat chocolade voor thuis kopen inclusief een kandij ontbijtkoek voor papa. Binnen iets meer dan een uur staan we buiten. Dit is onze conclusie van Bakkerijmuseum ‘Het oude bakkertje’.

+ Uitleg hoe de koekjes en chocolade wordt gebakken is leuk voor jong en oud
+ Er zijn grote spiegels opgehangen, zodat iedereen goed kan zien wat de bakker/patissier doet
+ De geur in het gehele museum is verrukkelijk
+ De museumkaart is geldig

– Te klein om een dag uitstapje van te maken (net een uur binnen)
– De schilderijen die boven hangen hebben niets met de bakkerij te maken en zijn niet helemaal geschikt voor kinderogen.
– De kandij ontbijtkoek, die we gekochten hadden, zat vol klontjes

Als je van ver komt, dan is het best om het Bakkerijmuseum in combinatie met een rit in de stoomtram en/of boottocht te doen. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *